Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

 

Suroviny (20 - 25 ks): 500 g polohrubej múky, 150 g Hery, 20 g droždia, 1 ČL kryštálového cukru, 200 ml mlieka, 50 g práškového cukru, vajce, 1 PL citrónovej šťavy, soľ, slivkový lekvár, maslo, múka na posypanie dosky, práškový cukor na posypanie buchiet

Postup: Droždie rozdrobíme v 100 ml vlažného mlieka, pridáme kryštálový cukor, premiešame a v teple necháme kvások vzísť. Múku preosejeme do väčšej misy a rozmrvíme v nej Heru. Pridáme kvások, vajce, práškový cukor, citrónovú šťavu, 100 ml vlažného mlieka a štipku soli. Všetko spolu vymiesime na hladké cesto, ktoré necháme vykysnúť. Vykysnuté cesto preložíme na dosku, rozvaľkáme na hrúbku 1 cm a rozkrájame na rovnako veľké štvorce (približne 8x8 cm). Na každý štvorec položíme 1 ČL hustejšieho slivkového lekváru, cesto preložíme a okraje postláčame, aby plnka počas pečenia nevytiekla. Buchty ukladáme n vymastený plech tesne vedľa seba, predtým každú po bokoch potrieme roztopeným maslom, aby sa pri pečení nezlepili. Hotové buchty pocukrujeme. Elektrická rúra 180, teplovzdušná 170 °C, plynová stupeň 3. Čas pečenia 45 minút. Z uvedenej dávky sa dajú urobiť tri orechové alebo makové záviny, ktoré sa zmestia na jeden plech.