Recepty z Herby

...tie najlepšie recepty pre Vás a Váš najmilší maškrtný jazýčok...

  • Zväčšiť veľkosť písma
  • Predvolená veľkosť písma
  • Zmenšiť veľkosť písma

Pestrá medovníková čižma

E-mail Tlačiť PDF
Užívateľské hodnotenie: / 0
SlabéDobré 

Suroviny: Cesto: 100 g medu, 175 g prírodného cukru, 1 ČL mletej škorice, 1/2 ČL mletého zázvoru, na špičku noža mletého muškátového orieška a malých klinčekov, 250 g ražnej múky, 100 g celozrnnej pšeničnej múky, 12 ČL sódy bikarbóny, 2 vajcia, múka na vyvaľkanie.

Ozdoba: 50 g medu, 2 PL kokosových lupienkov, 50 g kandizovanej pomarančovej kôry, 50 g polených mandlí, 10 g lúpaných pistácií, 3 PL sezamu, 10 g lúpaných tekvicových semienok, 1 ČL strúhaného kokosu, 1 ČL nahrubo posekaných lieskovcov, 1 ČL píniových jadierok, 20 g posekaných pistácií

Postup: Múku, cukor, korenie dáme do plochého kastrólika, za stáleho miešania zohrievame, až sa cukor rozpustí, necháme vychladnúť. Oba druhy múky zmiešame, preosejeme na dosku so sódou bikarbónou, v strede urobíme jamku, do nej nalejeme zmes medu s cukrom, vajcia. Spočiatku prísady primiešavame vidličkou, potom všetko v smere zvonka do vnútra vymiešame na tuhé, hladké cesto, vytvarujeme guľu, zabalíme do alobalu, cez noc necháme odpočívať pri izbovej teplote. Z tenkej lepenky vystrihneme šablónu čižmy. Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku 1 cm, priložíme na šablónu a čižmu vyrežeme. Položíme na plech vyložený papierom na pečenie. Zo zvyšného cesta pomúčenými rukami vytvarujeme tenké šúľky, v ľubovoľných líniách priložíme na čižmu, pritlačíme. Pečieme 15 - 20 m v rúre predhriatej na 200 °C (stupeň 3) na strednej priečke. V kastróliku na miernom ohni roztopíme med na ozdobu. Kokosové lupienky, pomarančovú kôru pokrájame na tenké rezančeky. Mandľové lupienky opražíme bez pridania tuku do svetlohneda, krátko opražíme pistáciové oriešky, ošúchame v utierke, aby sa zbavili šupky. Čižmu potrieme medom, obložíme pripravenými prísadami podľa ľubovoľného vzoru. Najlepšie je, keď vždy zdobíme 1 ohraničenú plochu a čakáme až semienka pevne držia. Natierame za tepla, aby med držal. Miesto medu možno použiť rôzne polevy, na zdobenie cukríky, čokoládovú ryžu a pod.

Ak chceme, aby čižma bola plnohodnotným pečivom, pridáme ešte cukor alebo hustý med (275 g).

Posledná úprava Pondelok, 04 December 2017 12:24  


Vedeli ste, že:

Ak mikrovlnku nepoužívame, necháme pootvorené dvierka, aby sa priebežne vetrala. Zápach odstránime jednoduchým trikom - do studenej vody dáme niekoľko koliesok citróna a zahrejeme na bod varu. Potom necháme zohrievať ešte 15 minút, aby para prešla ventilmi, a osušíme.