Bravčová sviečkovica na karí

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

 

Suroviny: 800 g (panenky), 1/2 póru, olivový olej, 1 PL horčice, 300 g húb, 2 strúčiky cesnaku, 1 viazanička petržlenu, 3, 5 dl smotany, 200 g ananásu, karí korenia vo forme listu, karí korenie v prášku, 1/2 citróna, soľ, mleté čierne korenie, 1 celá mrkva, 1 väčšia hlávka brokolice, 400 g ryže

Postup: Pór nakrájame na kolieska a so štipkou soli ho krátko osmažíme na olivovom oleji. Bravčovú sviečkovicu rozkrájame na rezance a prihodíme k póru. Až mäso obelie, pridáme k nemu horčicu a ešte niekoľko minút restujeme. Huby nakrájame na kúsky, nasypeme na sviečkovicu a ak bude treba, nakvapkáme na ne ešte trochu oleja. Ochutíme roztretým cesnakom. Keď je mäso mäkké, posypeme ho jemne posekanou petržlenovou vňaťou. Zalejeme 4 dl smotany a dôkladne povaríme. Ananás nakrájame na malé kocky a pridáme ho k ragú. Všetko ešte niekoľko minút povaríme. Na ochutenie použijeme mleté karí korenie a karí vo forme listu. Škrob rozmiešame v malom množstve vody a ragú ním zahustíme. Pokvapkáme čerstvo vylisovanou šťavou z polovice citróna a okoreníme čerstvo namletým čiernym korením. Zahustenie doplníme niekoľkými kvapkami smotany.

Príloha: Mrkvu pokrájame na malé kocky, mierne ju opražíme so štipkou soli na rozpálenom olivovom oleji a pridáme brokolicu rozobratú na ružičky. K osmaženej zelenine pridáme predvarenú ryžu a posypeme jemne nasekanou petržlenovou vňaťou, dobre pomiešame. Pred podávaním naukladáme mäso na ryžu naporciovanú na tanieri a až potom nalejeme ragú.

Miesto panenky možno použiť aj karé, prípadne stehno, potom treba rátať s dlhším časom na varenie. Karí sa musí podávať opatrne po štipkách. Do ryže môže nakrájať rôzne sezónne zeleniny nakrájané na kúsky a ochutiť čerstvým zeleným korením.