Pečienka Esterházy

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

 

Suroviny (6 osôb): Na mäso: 1,2 kg hovädzieho mäsa na pečenie, 1 cibuľa, 1 mrkva, 1 zeler s vňaťou, 60 g slaniny, 5 PL oleja, soľ, mleté čierne korenie, hovädzie kosti, 1/4 dl bieleho vína, 3/4 l hovädzieho vývaru, 6 zrniek celého čierneho korenia, 1 zväzok boquet garni. Na omáčku: 1 citrón, 1 PL kapár, 250 g kyslej smotany, 30 g múky. Na zeleninu: 1 petržlen, 1 zeler, 2 PL masla, 12 paradajok.

Na knedľu: 5 žemlí, 2 cibule, 50 g masla, 1/2 zväzku petržlenovej vňate, 200 g hrubej múky, 3 vajcia, 1/4 l mlieka

Postup: Z mäsa umytého pod tečúcou studenou vodou odstránime hrubšie šľachy. Cibuľu ošúpeme, mrkvu a zeler zbavíme listov, očistíme, umyjeme. Zeleninu nakrájame nadrobno. Polovicu slaniny nakrájame na tenké pásiky, prešpikujeme ňou mäso, potom ho previažeme kuchynskou niťou, osolíme, okoreníme. Vo väčšom kastróle zohrejeme olej. Mäso a kosti za občasného obracania opečieme dohneda, výpek niekoľkokrát zriedime vodou. Mäso a kosti vyberieme. Pokrájanú zeleninu so zvyškom slaniny opražíme dohneda, rozriedime troškou vína, prilejeme horúci vývar, pridáme mäso, celé čierne korenie a bouquet garni. Prikryjeme, dusíme v rúre vyhriatej na 180 °C 2 h, niekoľkokrát polejeme zvyškom vína.

Žemle pokrájame na knedľu, cibuľu ošúpeme, nakrájame nadrobno, maslo roztopíme. Žemle opražíme do zlatista. Umytú petržlenovú vňať nakrájame, 1 PL odložíme nabok. Zvyšok zmiešame s hrubou múkou, vajcami, soľou, nakrájanou cibuľou. Prilejeme toľko mlieka, aby vzniklo riedke cesto, pridáme nakrájané žemle, spracujeme, necháme 30 min. odpočívať. Obrúsok potrieme maslom, cesto doň zavinieme. V hrnci privedieme do varu vodu, vložíme knedľu, na miernom ohni varíme 1 hod. Potom knedľu vybalíme, niťou nakrájame na plátky.

Očistenú zeleninu opláchneme, nakrájame na veľmi tenké rezance, na masle opečieme 4 min. Umyté paradajky narežeme, dusíme 5 min. pri miernej teplote v troche osolenej vody. Z umytého citróna naškriabeme kôru škrabkou. Kapary nakrájame najemno, kyslú smotanu rozmiešame s múkou. Mäso vyberieme, odstránime niť, odložíme na teplé miesto. Bouquet garni odstránime. Výpek zriedime, pridáme smotanu, prevaríme, prepasírujeme cez sito

Mäso posypeme petržlenovou vňaťou, ozdobíme kaparami, prúžkami zeleniny, citrónovou kôrou. Polejeme trochou omáčky, podávame s paradajkami, knedľou s omáčkou.

Bopuquet garni je zväzok byliniek, ktoré sa pridávajú do polievky alebo omáčky. Dáme ich do vrecka z gázy, či plátna alebo sitka na čaj. Do jedla a nedávajú, vyberú sa po dovarení. Medzi základné bylinky patrí petržlenová vňať, tymián, bobkový list, niekedy aj cesnak či rozmarín.

 


AdSense