Musaka

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

 

Omáčka: 50 g nastrúhaného, čedaru, 300 ml mlieka, 1 rozšľahané vajce, 2 PL masla, hladká múka

Na panvici rozohrejeme olej, 5 minút v ňom smažíme 250 g mletého jahňacieho alebo hovädzieho mäsa s drvenou rascou. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a za občasného miešania smažíme ďalších 5 minút, pokým cibuľa nie je mäkká. Pridáme hladkú múku a krátko povaríme. Pridáme 2 PL suchého bieleho vína, 4 PL paradajkového pretlaku, čerstvé oregano, nadrobno posekanú petržlenovú vňať, pol ČL škorice a mleté čierne korenie. Prikryté dusíme na miernom ohni 20 minút, občas premiešame. Odkryjeme a dusíme ešte 10 minút. Plátky baklažánu osolíme a necháme 10 minút odstáť. Potom ich opláchneme vodou a vysušíme.

Syrová omáčka: Na panvici rozpustíme maslo, pridáme hladkú múku, opražíme a postupne primiešavame 300 ml mlieka a za stáleho miešania privedieme do varu. Odstavíme z plameňa, trochu vychladíme. Opatrne primiešame 1 rozšľahané vajce a 50 g nastrúhaného syra čedar a vyšľaháme dohladka.

Baklažánové plátky opražíme na rozohriatom oleji dozlatista, vyberieme ich na papierové utierky, aby odkvapkali. Rozdelíme ich na dve časti. Jednu rozložíme na spodok ohňovzdornej plytkej misy, druhú vrstvu tvorí mleté mäso, potom opäť baklažány. Navrch nalejeme omáčku. Pečieme 45 - 60 minut pri 180 °C., kým vrch nenadobudne zlatistú farbu. Podávame s gréckym šalátom.

 


AdSense