Pečená kačica s dusenou kapustou

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

 

Suroviny: Kačica, 3 - 4 dl vody, 1 dl mlieka. Dusená kapusta: Na 1 kg kapusty 2 stredne veľká cibuľa, 2 KL soli, 1/2 PL rasce.

Lokše: Na 1 kg zemiakov 200 - 300 g polohrubej múky, 1 KL soli

Postup: Kačice deň vopred nasolíme zvonka i zvnútra, podlejeme 2 - 4 dl vody, pečieme prikrytú pri 220 - 250 °C, pred dopečením odkryjeme, podlejeme dl mlieka, kožu popicháme vidličkou, aby sa vytopila masť. Kačica získa zlatistú farbu, chrumkavú kôru. Podľa veľkosti kačice pečieme 2 - 3 h. Červenú cibuľu nakrájame nadrobno, opražíme do sklovita, pridáme nakrájanú červenú kapustu, podusíme, môžeme podlievať vodou, pridáme rascu, soľ. Až je mäkká, ochutíme octom, cukrom.

Lokše: Uvarené zemiaky pretlačíme cez sitko, zapracujeme múku, soľ, vytvoríme hrubý šúľanec cesta, z ktorého odkrajujeme menšie kúsky cesta, ktoré rozvaľkáme na lokše, pečieme na suchej teflónovej panvici alebo na platni. Hotové lokše pomastíme, uložíme do misky z jenského skla, prikryjeme vrchnákom, aby zmäkli. Podávajú sa aj k fazuľovej polievke ale aj s rôznymi slanými a sladkými plnkami.

 


AdSense