Opitý koláč

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

 

Suroviny (pre celú rodinu): 500 g malých hrozienok, 500 hrozienok sultánok, 1 hrnček cukru, 2 PL citrónovej šťavy, 2 PL citrónovej kôry, 1 hrnček horúceho čaju, 2/3 hrnčeka polohrubej múky, 1 kypriaci prášok, 1 ČL mletej škorice, 1 ČL mletého muškátového oriešku, 1/2 ČL mletého nového korenia, 3 PL whisky, 4 vajcia, tuk.

Poleva: 1/2 hrnčeka cukru, 125 g masla, 100 ml whisky, 1 hrnček sladkej smotany

Postup: V mise zmiešame umyté, odkvapkané hrozienka, cukor, postrúhanú citrónovú kôru, čaj, whisky. Zmes prikryjeme, necháme 2 hod. stáť. Z bielkov vyšľaháme sneh, vyšľaháme doň žĺtky. Krém zapracujeme do hrozienkovej zmesi, prisypeme múku, kypriaci prášok, korenie, premiešame. Cesto preložíme do vymastenej tortového formy (priemer 26 cm), dáme piecť do vyhriatej rúry (elektrická 160, teplovzdušná 140 °C, plynová stupeň 2 - 3, čas pečenia 60 minút).

Upečený koláč vyberieme z formy, ešte teplý ho polejeme 3 PL whisky. Kryštálový cukor na polevu necháme skaramelizovať, do vláčneho karamelu primiešame maslo, smotanu, whisky, zmes necháme vychladnúť.

Koláč polievame polevou tesne podávaním.

 


AdSense