Talianske tiramisu

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

 

Suroviny (4 osoby): 3 vajcia, 5 PL práškového cukru, 500 g mascarpone, 36 cukrárenských piškót, 1 hrnček pomarančového likéru, 1 hrnček silného espresa, 1/2 tabuľky nastrúhanej čokolády, 1/2 hrnčeka tmavého holandského alebo cukrárenského kakaa. Mascarpone sa dá nahradiť vymiešaním jemného krémového syra so smotanou alebo zohrejeme 300 ml smotany na šľahanie, až sa začnú na okraji tvoriť bublinky. Vmiešame pol 1/2 KL citrónovej šťavy, premiešame, dáme do cedidla vyloženého čistou utierkou namočenou v horúcej vode. Dáme nad misku, necháme odkvapkať v chladničke do druhého dňa. Čokoládu pred strúhaním vychladíme v chladničke.

Postup: Do misy najlepšie sklenenej dáme žĺtky, cukor, šľaháme vareškou alebo metlou ručnou či elektrickou, až vznikne hustý ľahký krém. V inej miske vyšľaháme sneh s chladných bielkov so štipkou soli, až sa špičky snehu po vytiahnutí metly neohýbajú spät. Do vymiešaných žĺtkov vmiešame mascarpone, potom stierkou sneh. Piškóty naukladáme tesne vedľa seba do plochej misy. Pomocou PL ich pokvapkáme polovicou kávy a polovicou likéru. Možno použiť aj plát piškótového cesta nakrájaný na hrubšie prúžky. Na piškóty rozotrieme polovicu krému, posypeme polovicou čokolády a viac ako polovicou kakaa. Postup zopakujeme s ďalšou vrstvou piškót, krému, čokolády. Dáme schladiť na 12 hodín. Potom ho posypeme zvyšným kakaom a čokoládou.

 


AdSense