Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

 

Suroviny (30 ks): 250 ml mlieka, 50 g droždia, 500 g polohrubej múky, 1 vanilknový cukor, 2 žĺtky, 2 vajcia, 150 g masla, nastrúhaná kôra z 1 citróna, 2 PL rumu, soľ, slivky, mandľové lupienky, tuk

Tvarohová plnka: 40 g mäkkého tvarohu, 70 g cukru, 1 - 2 žĺtky

Slivková plnka: 300 g slivkového lekváru, 1 PL rumu, 1 PL nastrúhaného perníka

Maková plnka: 150 g mletého maku, 125 ml mlieka, 80 g cukru

Postup: Mlieko zohrejeme, droždie rozdrobíme v miske s 4 PL vlažného mlieka, pridáme 2 PL múky, premiešame, poprášime povrch trochou múky, prikryjeme utierkou, necháme kysnúť. Zvyšok múky preosejeme do misky, pridáme kryštálový a vanilkový cukor, vajce, žĺtky, zmäknuté maslo, ochutíme citrónovou kôrou, rumom, mierne osolíme.

Plnky: Tvaroh vymiešame s cukrom, žĺtkami. V inej miske rozmiešame slivkový lekvár s rumom, zahustíme perníkom. V hrnci zalejeme mak vriacim mliekom, pridáme cukor, premiešame. Cesto premiesime, rozdelíme na kúsky, tvarujeme guľky. Dáme na plech vymazaný tukom, necháme podkysnúť. Sploštíme ich, urobíme jamku. vajce rozšľaháme, koláčiky potrieme. Do jamiek vložíme tvarohovú, slivkovú aj makovú plnku, ozdobíme kúskami sliviek, mandľovými lupienkami, posýpkou z rovnakého množstva hrubej múky, cukru, zmäknutého masla rozmrvením prstami na malé hrudky. Pečieme pri 200 - 220 st 10 - 15 min, potom pri miernejšej dopečieme dozlatista.

 


AdSense