Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

 

Suroviny (pre 4 osoby): 250 g posekaných orechov, 60 g prirodzeného trstinového cukru, 1 PL mletej škorice, 175 g roztopeného masla a kúsok na potretie, 25 plátov závinového cesta (500 g), 90 ml medu, 2 PL citrónovej šťavy

Postup: V miske zmiešame orechy, cukor a škoricu. Pekáč pomastíme maslom a na dno dáme 1 plát cesta tak, aby presiahol aj na boky. Cesto trochu potrieme maslom. Zopakujeme s ďalšími 5 plátmi cesta a každý potrieme maslom. Posypeme tretinou orechov. Tento postup opakujeme dvakrát, vždy so 6 ďalšími plátmi cesta. Každý potrieme maslom a na šiesty nasypeme orechy. Okraje zarovnáme nožom a potom zarežeme do polovice vrstiev cesta, aby sme získali 20 štvorčekov. Pečieme asi 15 minút pri teplote 180 °C dochrumkava a dozlatista. Baklavu vyberieme z rúry. V hrnci zohrievame med a citrónovú šťavu, kým sa med neroztopí. Nalejeme ho na horúcu baklavu. Koláč necháme vychladnúť v pekáči (2 hodiny). Potom ho pokrájame na označených miestach.

Koláč môžeme pripraviť i z lístkového cesta vyvaľkaného na tenké pláty.