Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

 

Suroviny: 250 g hladkej múky, asi 150 ml vody, 1/2 ČL soli, 250 g masla, 1 PL octu

Postup: 3/4 múky so sójou preosejeme do misy, pridáme ocot a vmiešame 1/4 masla. Rýchlo spracujeme na doske cesto. Rozvaľkáme ho na plát. Zvyšné maslo spracujeme so štvrtinou múky na kocku. Všetko sa deje v chlade - studené ruky, vychladnutá doska, maslo sa nesmie topiť, musí byť čo najchladnejšie. Do stredu rozvaľkaného plátu položíme kocku maslového cesta poskladáme ho ako obálku. Cesto potom pomaly rozvaľkáme na hrúbku 1 cm. Poskladáme po 3 - x na seba, uložíme na 20 m do chladničky. Potom ho opäť rozvaľkáme, poskladáme, uložíme do chladu a tento postup opakujeme 2 - krát. Cesto ukladáme na plech, ktorý tesne predtým opláchneme studenou vodou, alebo papier namočíme do vody a naň ukladáme koláče. Aby sa cesto pekne naddvihlo a lístkovadlo, položíme do rúry aj nádobku s vodou. Ak sa cesto lepí, nie je dostatočne vychladené. Vložíme ho do fólie a aspoň na 1/4 h do chladničky. Cesto krájame ostrým nožom, ale netlačíme, lebo sa cesto na rezných plochách nebude lístkovať a ostane zlepené.