Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

 

Suroviny (12 kúskov): 400 g lístkového cesta, 1 žĺtok, 6 hrušiek, 1 PL citrónovej šťavy, 100 ml bieleho vína, 150 g mletých mandlí, 2 PL medu, 4 PL sladkej smotany, 12 klinčekov, 12 tekvicových jadierok, 3 PL ríbezľového želé.

Postup: Hrušky rozpolíme, ošúpeme a odstránime jadrovník. Vložíme ich do hrnca s vínom a citrónovou šťavou. Necháme zovrieť a pri nízkej teplote dusíme 5 min. Odstavíme a necháme odkvapkať.

Na plnku zmiešame mandle s medom a smotanou. Cesto rozvaľkáme na hrúbku 3 cm. Potom z neho vykrojíme 12 kúskov v tvare hrušky so stopkou. Cestové hrušky majú byť o niečo väčšie ako ovocie. Zo zvyškov cesta povykrajujeme lístky a priložíme ich k stopkám. Hrušky z cesta dáme na plech, popicháme vidličkou. Doprostred dáme mandľovú plnku. Polovice hrušiek dáme na cestové a jemne ich narežeme. Vyšľahaným žĺtkom potrieme okraj cestových hrušiek a na stopku pridáme klinček (tekvicové semienko).

Pečieme pri 190 - 200 °C. Cesto potierame rozšľahaným vajcom tesne pred pečením, dávame pozor, aby vajce nestekalo cez koláčiky, pretože sa hrany môžu zlepiť.