Jahodový zákusok

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

 

Suroviny (4 porcie):

Cesto: 100 g Hery, 120 g práškového cukru, 1 vanilínový cukor, 1 škoricový cukor, 4 vajcia, 100 g mletého maku 70 g hladkej múky

Krém: 300 g čerstvých jahôd, 250 ml smotany na šľahanie, 4 lyžice práškového cukru, 1 vanilínový cukor, 500 g kyslej smotany, 20 g mletej želatíny, 1 lyžica citrónovej šťavy

Na ozdobenie: 200 g čerstvých jahôd, 1 balíček červeného tortového želé

Postup: Mäkkú Heru vymiešame s 30 g práškového cukru, vanilínovým a škoricovým cukrom dopenista. Postupne pridáme žĺtky. Bielky vyšľaháme s 90 g práškového cukru dotuha. Sneh po častiach zľahka vmiešame do žĺtkovej peny. Nakoniec zapracujeme do masy zmes pomletého maku a múky. Cesto vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie a vo vyhriatej rúre upečieme. Elektrická rúra 185 °C, teplovzdušná 165, plynová stupeň 3. Čas pečenia 25 minút. Citrónovú šťavu zmiešame s 50 ml vody a vsypeme do nej želatínu. Necháme ju asi 1 minútu napučať a potom ju rozpustíme vo vodnom kúpeli. Kyslú smotanu ochutíme vanilínovým a práškovým cukrom, pridáme vyšľahanú smotanu, pokrájané jahody a primiešame rozpustenú želatínu. Jahodový krém natrieme na vychladnutý plát cesta a zákusok dáme na 2 až 3 hodiny do chladničky. Na stuhnutý krém rozložíme plátky jahôd, zalejeme vlažným tortovým želé pripraveným podľa návodu na obale (prášok rozpustíme vo vode, povaríme, necháme vychladnúť). Zákusok krájame, keď želatína stuhne.

 


AdSense