Karamelová roláda

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

 

Suroviny (pre celú rodinu): 4 vajcia, 120 g práškového cukru, 120 g polohrubej múky

Krém: 150 g práškového cukru, 2 PL vody, 100 ml mlieka, 10 g múky hladkej, 1 žĺtok 200 g masla, 1/2 balíčka vanilkového cukru, čokoládová poleva

Postup: Zo 4 bielkov ušľaháme tuhý sneh, do ktorého zapracujeme preosiaty práškový cukor a žĺtky. Do pripravenej zmesi opatrne zamiešame preosiatu múku. Cesto rozotrieme na plech vyložený papierom na pečenie a upečieme. Upečené cesto ešte za tepla vyklopíme z plechu na čistú utierku, odstránime papier na pečenie a zvinieme. Elektrická rúra 180, teplovzdušná 160 °C, plynová stupeň 3. Čas pečenia 12 - 14 minút.

Krém: Do rajničky nasype 80 g práškového cukru a vareškou ho na ohni miešame dovtedy, kým sa nerozpustí a nesfarbí dozlatista. Rajničku odstavíme z ohňa, zalejeme 2 PL vody, vrátime späť na oheň a rozvaríme. V mlieku dobre rozmiešame hladkú múku a žĺtok. Zmes vlejeme k rozpustenému cukru a uvaríme hustú kašu, ktorú necháme za občasného miešania vychladnúť. Maslo vymiešame s vanilkovým cukrom a so 70 g práškového cukru. Do maslového základu primiešame vychladnutú karamelovú kašu. Krém dobre vymiešame. Vychladnuté cesto rozvinieme, natrieme karamelovým krémom a opatrne opäť zavinieme. Roládu polejeme čokoládovou polevou a necháme v chlade stuhnúť. Upražený karamel má veľmi vysokú teplotu, preto pri jeho príprave treba dávať pozor na popálenie. Ked sa cukor rozpustí, rajničku redšej odstavíme z ohňa a až potom zalejeme vodou.

 


AdSense