Recepty z Herby

...tie najlepšie recepty pre Vás a Váš najmilší maškrtný jazýčok...

  • Zväčšiť veľkosť písma
  • Predvolená veľkosť písma
  • Zmenšiť veľkosť písma
Home Recepty Herby Sladkosti / Pečivo Vianočný štedrák

Vianočný štedrák

E-mail Tlačiť PDF
Užívateľské hodnotenie: / 2
SlabéDobré 

Suroviny (pre celú rodinu): Cesto: 1 kg hrubej múky, 500 ml mlieka, 100 g kryštálového cukru, 20 g droždia, 120 g smetolu, 3 žĺtky, tuk na vymastenie plechu, múka na vysypanie plechu

Lekvárová plnka: 250 g slivkového lekváru, citrónová kôra

Orechová plnka: 250 g mletých orechov, 30 g piškót, 200 ml mlieka, 80 g kryštálového cukru, 1 vanilínový cukor, citrónová kôra

Postup: Do vlažného mlieka pridáme lyžičku kryštálového cukru, rozmrvené droždie premiešame a necháme vzísť kvások (15 min). Kvások pridáme k múke spolu so Smetolom, zvyšným cukrom, žĺtkami a vypracujeme cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť (asi 30 minút). Vykysnuté cesto rozdelíme na 5 dielov. Kým cesto kysne pripravíme plnky.

Lekvárová: do slivkového lekváru pridáme lyžičku postrúhanej citrónovej kôry.

Orechová: piškóty dáme do mikroténového vrecka a pomocou tĺčika ich nadrobno rozmrvíme. Piškótové omrviny primiešame k pomletým orechom a vsypeme do horúceho osladeného mlieka, pridáme postrúhanú citrónovú kôru. Povaríme, kým plnnka zhustne.

Maková: do horúceho osladeného mlieka vsypeme pomletý mak, pridáme postrúhanú citrónovú kôru a zmes 1 - 2 minúty povaríme.

Tvarohová: tvaroh rozmiešame so žĺtkami, s cukrom, maslom. Pridáme umyté hrozienka, sneh vyšľahaný z bielkov a postrúhanú citrónovú kôru.

Štyri diely vykysnutého cesta rozválame približne na hrúbku 2 mm a na vymastený a múkou vysypaný hlbší plech postupne vrstvíme cesto a plnky. Na vrchnú tvarohovú plnku poukladáme pásiky zo zvyšného cesta a vytvoríme z nich mriežku. Koláč dáme piecť do vyhriatej rúry. Elektrická rúra 180 °C, teplovzdušná 160 °C, plynová stupeň 3. Čas pečenia: 50 minút.

 

Posledná úprava Pondelok, 04 December 2017 12:22  

Reklamný prúžok
Reklamný prúžok

Podobné recepty


Vedeli ste, že:

Mleté mäso - Bude lepšie držať tvar, keď doň pridáme malý postrúhaný surový zemiak. Guľky, valčeky z mletého mäsa pred upečením obalíme v škrobovej múke, budú lepšie držať pokope.