Suroviny: 2 hrnčeky hladkej múky, 2 PL oleja, 1 ČL prášku do pečiva, 1 hrnček vody, olej, med alebo práškový cukor
Suroviny: 4 zemiaky, 200 g fliačkov, 1 cibuľa, 2 - 3 ČL červenej papriky, soľ, 2 PL oleja
Postup: Očistené zemiaky nakrájame na kocky a uvaríme v osolenej vode. Uvaríme aj fliačky. Cibuľu nakrájame nadrobno a opražíme ju na oleji, keď zhnedne, pridáme papriku, premiešame. Primiešame scedené zemiaky a cestoviny. Podávame s kyslou uhorkou, cviklou.
Suroviny: 200 g cukru, 1 PL strúhanej citrónovej kôry, 100 g polohrubej múky, 1 ČL kypriaceho prášku, 2 vajcia, 150 ml medu, soľ, 2 červené hrušky, šťava z 1 citróna, 1 PL oliv. oleja, 4 PL ricotty, 2 PL práškového cukru
Postup: Cukor, citrónovú kôru, múku, kypriaci prášok zmiešame. Vajcia oddelíme, žĺtky s cukrom, maslo vyšľaháme do peny, vmiešame do zmesi. Bielok so soľou ušľaháme, vmiešame do cesta, hrušky nakrájame na mesiačiky. Ohrejeme med s citrónovou šťavou, hrušky v ňom krátko podusíme, necháme vychladnúť. Na panvici zohrejeme olej, upečieme 8 ks lievancov, Ricottu rozdelíme na lievance, obložíme hruškami, prikryjeme ostatnými lievancami, posypeme práškovým cukrom. Podávame s omáčkou, zdobíme citrónovou kôrou, mätou alebo čerstvými jahodami.
Suroviny: 500 g hladkej múky, 50 g práškového cukru, štipka soli, 1 žĺtok, 50 g masla, 3 dl mlieka.
Kvások: 1 dl vlažného mlieka, trochu cukru, 30 g droždia.
Suroviny (4 porcie): cesto: 2 vajcia, soľ, 250 g hladkej múky.
Strana 10 z 11