Suroviny (pre 4 osoby): 500 g zemiakov, 100 g hladkej múky, 1 vajce, 1 ČL soli, l dl mlieka, 200 g údenej slaniny, 200 g bryndze, kyslé mlieko (zákvas)

Postup: Očistené a umyté surové zemiaky postrúhame na jemnom strúhadle, pridáme 0,5 dl mlieka, múku, soľ, vajce a vypracujeme v mise polotuhé cesto. Po častiach ho dávame na drevenú dosku a koncom noža hádžeme do vriacej vody halušky. Krátko povaríme, uvarené scedíme a prepláchneme studenou vodou.

Údenú slaninu nakrájame na malé kocky, panvicu rozpálime a slaninu na nej vyškvaríme. Masť vylejeme na halušky, pridáme bryndzu, podľa potreby mlieko, premiešame. Podávame s  pohárom kyslého mlieka.

Halušky možno do vody pretlačiť aj cez dierovanú nádobu - haluškovač.