Suroviny: 1 asi 5 kg moriak, 1 lyžička soli, 80 g slaniny, 2 lyžice masla
Plnka: 300 g gaštanov, 150 g sendviča (žemle/, 2 dl mlieka, 150 g bravčového pliecka, 1 lyžica masla, 2 vajcia, soľ, muškátový kvet, mleté čierne korenie
Postup: Očisteného a umytého moriaka necháme odkvapkať. Opatrne vyrežeme hrudnú kosť tak, aby sa neporušila koža a zvnútra mierne osolíme. Pripravenou plnkou naplníme dutinu brušnú, zašijeme alebo zopneme kovovou ihlicou, vytvarujeme, prsia obalíme plátkami slaniny, upevníme motúzom a vložíme do pekáča. Polejeme roztopeným maslom a pečieme domäkka. Počas pečenia polievame moriaka vlastnou šťavou a podľa potreby dolievame vodou. Upečeného moriaka vyberieme, šťavu uvaríme alebo dolejeme vodou, dochutíme soľou, precedíme a krátko povaríme.
Plnka: Gaštany umyjeme, šupu narežeme na viacerých miestach a v rúre pečieme tak dlho, kým sa šupa nezačne oddeľovať. Gaštany olúpeme v mlieku varíme domäkka. Olúpaný sendvič nakrájame na kocky a navlhčíme mliekom. Bravčové pliecko zomelieme najemno, pridáme navlhčený vytlačený sendvič. Maslo so žĺtkami vyšľaháme dopenista, okoreníme mletým čiernym korením, muškátovým kvetom, mleté mäso, prepasírované, spolu premiešame a nakoniec zľahka sneh z vyšľahaných bielkov.
Vhodné prílohy: rôzne upravené zemiaky, kompóty, jemnejšie druhy zeleninových šalátov.