Suroviny (pre celú rodinu): 250 ml mlieka, 25 g droždia, 500 g polohrubej múky, 2 žĺtky, 100 g cukru, 70 g Cery, soľ, tuk na vymastenie plechu, vajce na potretie cesta.
Plnka: 200 g kryštálového cukru, 200 g mletého maku.
Postup: V polovici vlažného mlieka rozdrvíme droždie. pridáme 1 PL cukru a 1 PL múky, pomiešame, necháme vykysnúť na teplom mieste. V druhej časti mlieka rozpustíme zvyšok cukru, roztopený tuk, štipku soli. K preosiatej múke prilejeme vykysnutý kvások, rozmiešame žĺtky a mlieko s rozpustenými surovinami. Vypracujeme hladké cesto, posypeme múkou, prikryjeme obrúskom, na teplom mieste necháme vykysnúť (20 - 30 min).
Plnka: V 200 - 300 ml vody rozvaríme kryštálový cukor a do sirupu vsypeme pomletý mak. Vykysnuté cesto na pomúčenej doske premiesime, vyvaľkáme na obdĺžnik 70x30 cm, naň navrstvíme plnku, zavinieme. Preložíme na vymastený plech, stočíme do kruhu. Konce potrieme rozšľahaným vajcom a spojíme. Necháme 10 - 15 m vykysnúť. Koláč vložíme do vyhriatej rúry. Keď začne ružovieť ho vyberieme, potrieme zvyšným vajcom, dopečieme. Elektrická rúra 175, teplovzdušná 155 °C, plynová stupeň 3, čas pečenia 35 - 40 min. Zo zvyškov cesta vytvarujeme ozdoby (mašľu, vtáčiky a pod.) necháme ich vykysnúť, potrieme vajcom, prilepíme na predpečený koláč a dopečieme.