Suroviny: Cesto: 500 g polohrubej múky, 1/2 ČL soli, 200 g masla, 50 g masti, tuk, práškový cukor.
Plnka: 1 kg jabĺk, 2 PL múky, 40 g masla, 1 ČL škorice, po štipke soli a strúhaného muškátového orieška
Postup: Múku zmiešame so soľou, pridáme nakrájané maslo, masť, chvíľu miešame. Potom pridáme 4 - 6 PL studenej vody, zamiesime cesto. Sformujeme z neho guľu, zabalíme do potravinovej fólie, na 1 hod. vložíme do chladničky. Jablká umyjeme, očistíme, pokrájame na štvrťky, odstránime jadrovníky, stopky. Časť ovocia nakrájame na tenké plátky, poprášime 2 PL múky, cukrom, soľou, škoricou, strúhaným muškátovým orieškom, zľahka zmiešame. Okrúhlu tortovú formu vymastíme, 2/3 cesta rozvaľkáme cez priesvitnú fóliu, aby sa nelepilo na valček. Cestom vyložíme formu, prebytok z okrajov odrežeme. Na cesto rovnomerne rozložíme plnku, posypeme ju maslom nastrúhaným na plátky. Zvyšok cesta rozvaľkáme, prikryjeme ním koláč, boky silne zlepíme. Vrch niekoľkokrát prepichneme vidličkou, vložíme do rúry rozohriatej na 220 °C, po chvíli znížime na 180, pečieme 45 min., potom koláč posypeme práškovým cukrom.
Podáva sa so šľahačkou, dobrý je aj teplý s vanilkovou zmrzlinou.