Suroviny: Cesto: 125 g hladkej múky, 2 PL kakaového prášku, 1 vajce, 1 vaječný žĺtok, 300 ml odstredeného mlieka, 1 PL olivového oleja a trochu na pečenie.
Plnka: 2 olúpané jablká bez jadrovníka nahrubo nakrájané, 2 PL práškového cukru, 1/4 Čl muškátového orieška, postrúhaná kôra a šťava z 1 citróna, 3 - 4 marhule bez kôstok nakrájané na štvrtky, práškový cukor na posypanie
Postup: Preosejeme múku, kakaový prášok do väčšej misky, v strede urobíme jamku, osobitne zmiešame ostatné suroviny. Zmes nalejeme do múky a nahladko vyšľaháme, necháme 30 m chladiť. Plnka. Na liatinovú panvicu dáme jablká s cukrom, muškátovým orieškom, pomarančovou kôrou a šťavou. Uvedieme do varu, ohrev stlmíme, panvicu zakryjeme, necháme 3 m pomaly vrieť. Teflónovú panvicu vymažeme trochou oleja a ohrejeme ju. Nalejeme trochu cesta, panvicou otáčame, aby cesto zakrylo dno. Pečieme pri strednom ohreve 1 - 2 min., kým zmes začne bublať. Hotovú dáme na pergamenový papier a rovnakým spôsobom pripravíme ďalšie palacinky. Podávame ich naplnené jablkovo-marhuľovou zmesou a trochu poprášime cukrom. Hotové palacinky vydržia v mrazničke až 3 mesiace.