Suroviny: 1 kg zemiakov, trošku soli, polohrubá múka, lekvár, 100 g maku, 3 kopcovité PL kryštálového cukru, 150 g masla
Postup: Zemiaky v šupke uvaríme domäkka v slanej vode, zlejeme, zalejeme studenou vodou, necháme stáť 3 min. Zemiaky ošúpeme, pretlačíme alebo jemne nastrúhame, osolíme, pridáme polohrubú múku tak, aby vzniklo hladké cesto, rozvaľkáme ho na hrúbku O,5 cm. Na cesto ukladáme vo vzdialenosti 5 cm od seba lekvár v rade. Prikryjeme zahnutím cesta, popritláčame, ostróžkou odkrojíme celý rad pomedzi lekvár. Pokračujeme ďalšími radmi. Pirohy zavaríme v osolenej vriacej vode, až vyplávu navrch 5 m. Dierkovanou varechou vyberieme do misy, do ktorej sme dali časť maku a kryštálového cukru. Vrch posypeme makom, polejeme maslom, premiešame. Okrajky cesta nakrájame, urobíme šúľky, zavaríme s pirohmi. Namiesto maku sa dá použiť tvaroh, orechy, pražená strúhanka. Plniť možno aj čučoriedkami, tvarohom rozrobeným so žĺtkakami, nastrúhanou citrónovou kôrou a práškovým, cukrom.