Suroviny (6 osôb): 1 predné údené bravčové koleno, 1 kg bravčových údených rebier, 300 g údenej nevysušenej klobásy, 100 g hrachu, 100 g šošovice, 100 g pohánky, 4 strúčiky cesnaku, 150 g cibule, olej, majorán, čierne mleté korenie, soľ

Postup: Koleno, rebrá po namáčaní v studenej vode uvaríme, koleno vykostíme, nakrájame na menšie kusy, rebrá nakrájame na menšie kusy. Vo vývare necháme odstáť hrach, šošovicu 2 hod. Pohánku 1 min. povaríme vo vývare, necháme spariť v nádobe zabalenej v utierke. Mäso, rebrá, väčšie rezy klobásy opečieme na spodnej na kolieska nakrájanej cibuli. Všetko preložíme do hrnca, pridáme šošovicu, hrach s vývarom, varíme do zmäknutia surovín, pohánku prisypeme až na koniec, chvíľu prevaríme, ochutíme majoránom, pretlačeným cesnakom. Nesolíme!

Príloha: chlieb alebo biele pečivo.