Suroviny: 400 g hrubej múky, 250 ml mlieka, 40 g droždia, 20 g masla, 1 vajce, 1 KL cukru, 1 ČL soli, sezam, mak, ľan, slnečnicové či tekvicové semienka na posypanie

Postup: Vo vlažnom mlieku rozmiešame cukor, rozdrobené droždie, necháme vykysnúť. Kvások pridáme do múky rozmiešanej zo soľou s rozpusteným maslom. Vypracujeme hladké cesto, prikryjeme utierkou, necháme vykysnúť. Na pomúčenej doske rozdelíme na niekoľko častí, z každej ušľaháme valček, upletieme rozmanité tvary, prípadne rozvaľkáme na hrúbku 2,5 - 3 cm a vykrajujeme zajačiky, kuriatka a pod. Dáme na pomastený plech, potrieme vajcom rozšľahaným so soľou, posypeme semienkami, pečieme pri 180 stupňoch 20 min.