Suroviny: 0,5 kg polohrubej alebo hladkej múky, 1 vajce, štipka soli, 2 dl vody.

Plnka: zemiaky, cibuľa, čierne korenie, soľ, kyslá) sladká kapusta, 200 g tvarohu, 1 vajce

Postup: Do stredu preosiatej múky urobíme dierku, vlejeme do nej rozšľahané vajce, studenú vodu, štipku soli, zamiesime. Ak je cesto riedke, pridáme KL múky. cesto spracujeme rukami namočenými vo vode, zakryjeme utierkou, necháme odpočívať 15 m, potom ho rozvaľkáme na hrúbku 5 - 6 mm, vykrajujeme kolieska, uložíme na ne plnku. Okraje zaštipkáme tak, aby sa vytvorili taštičky. Tie hodíme do vriacej slanej vody, varíme 7 m. Keď vyplávajú na povrch, vyberieme ich do hlbokej misy. Tvarohové varenyky polejeme smotanou, slané polejeme rozpusteným maslom posypeme osmaženou cibuľkou. Zemiaková

Plnka: zemiaky uvarené v šupke očistíme, roztlačíme, pridáme osmaženú cibuľku, štipku soli, rozmiešame. Kapustová: podusíme kapustu, prípadne obe zmiešame, pridáme osmaženú cibuľku. Tvarohová: Vymiešame 200 g tvarohu, 1 vajce, štipku soli.