Suroviny (4 porcie): 1 zadná časť králika, 200 g mrkvy, 200 g zeleru, 200 g cibule, 2 PL oleja, 750 ml jablkového vína, 2 bobkové listy, 10 ks čierneho korenia, trochu majoránu, šťava z 1 citróna, 400 g jabĺk,, 300 ml smotany na šľahanie, 3 ČL horčice, mleté korenie, soľ, 2 PL masla
Postup: Mäso vykostíme, odstránime šľachy a kožu, kosti nasekáme. Mrkvu, zeler, cibuľu očistíme a nakrájame.
Kosti a šľachy opečieme v pekáči na oleji, pridáme zeleninu a krátko spolu pražíme. Podlejeme vínom a pol litrom vody, pridáme bobkový list, čierne korenie, trochu majoránu, prikryjeme a na miernom ohni varíme 1 1/2 hod., penu zbierame dierovanou varechou. Scedíme, zeleninu pretrieme cez sito, odlejeme 1/4 l vývaru a necháme odkryté variť, kým vývar nezhustne. Citrónovú šťavu zriedime 2 dl vody. Jablká ošúpeme, vyberieme jadrovníky, nakrájame a zalejeme citrónovou vodou. Do vývaru prilejeme smotanu a necháme prevrieť. Dochutíme horčicou, soľou, mletým korením, dáme na teplé miesto. Zvyšný vývar mierne osolíme, dáme doň mäso, uvaríme domäkka. Na panvici zohrejeme maslo, jablká vyberieme z vody, osušíme, prudko opekáme asi 2 min., podlejeme trochou vývaru, necháme zovrieť, dochutíme soľou, korením, štipkou majoránu.
Na misu dáme vareného králika, omáčku, jablká, podávame so zemiakmi alebo s cestovinou.