Suroviny: 1 kohút, 100 g slaniny, 150 g šampiňónov, 1l bieleho vína, 100 ml koňaku, 20 malých cibuliek (šalotiek), 2 PL oleja, 1 - 2 PL práškového cukru, 1 bobkový list, na hrot noža rozmarínu, tymianu, mleté čierne korenie, soľ
Postup: Olúpané cibuľky, slaninu nakrájanú nadrobno, očistené šampiňóny opečieme na oleji dozlatista. Pridáme očisteného, vypitvaného, rozporciovaného kohúta (prípadne pokrájame na väčšie kúsky/, osolíme, okoreníme, opečieme zo všetkých strán, posypeme múkou, pridáme rozotretý cesnak, bobkový list, rozmarín, tymian, dusíme. Víno s cukrom, zohrejeme, horúce nalejeme na mäso, dodusíme domäkka. Mäso urovnáme na zohriatu misu, obložíme opečenými cibuľkami, hubami. Šťavu z pečenia, do ktorej sme zamiešali koňak, podávame osobitne v omáčniku.