Slivkový koláč

Suroviny (pre celú rodinu): 1 hrnček (250 ml) polohrubej múky 1 hrnček hrubej múky, 1 balíček kypriaceho prášku, 1 hrnček kryštálového cukru, 0,5 hrnčeka oleja, 1 hrnček kyslého mlieka, 1 vajce, hrubá múka na posypanie plechu

Na ozdobenie: 1 kg sliviek, pomletý mak, práškový cukor

Postup: Hrubú a polohrubú múku zmiešame s kypriacim preosejeme, práškom, zmiešame s ostatnými surovinami a vypracujeme hladké cesto. Cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech. Slivky umyjeme, odkôstkujeme, prekrojíme na polovicu, poukladáme na cesto. Slivky obalíme v múke, aby sa neprepadávali do cesta. Cesto vložíme do horúcej rúry a upečieme. Elektrická rúra 180 °C, teplovzdušná 160, plynová stupeň 3. Čas pečenia 25 - 30 minút. PO upečení ešte koláč horúci posypeme mletým makom zmiešaným s práškovým cukrom.