Suroviny (2 plechy): 250 g tekutého medu, 100 g hnedého cukru, 1 balíček vanilínového cukru, 1 vajce, 2 PL rumu,, 250 g hladkej pšeničnej múky, 250 g hladkej ražnej múky, 1 balíček prášku do pečiva, 1 ČL škorice, na hrot noža strúhaného muškátového oriešku a mletých klinčekov, štipka soli, 1 CL postrúhanej citrónovej kôry. Na ozdobenie: 5 PL šľahačkovej smotany, kandizované višne, polovica ošúpaných mandlí, pestré cukrové perličky
Postup: Do misy dáme zohriaty med s cukrom, vanilínový cukor, vajcia, rum. Vyšľaháme do penista, vmiešame obe múky, prášok na pečenie, soľ, citrónovú kôru. Cesto dôkladne spracujeme rukami. Dosku pomúčime, cesto rozvaľkáme na hrúbku 1 cm, vykrájame formy s otvorom na mašľu. Rúru predohrejeme na 200 °C, medovníky dáme na plechy vyložené papierom na pečenie, potrieme smotanou, ozdobíme mandľami. Pečieme 20 - 25 min., vychladnuté medovníky obložíme kand. višňami, zdobíme perličkami, nalepíme čokoládovou polevou.